(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)
4 juli 2022 (Paul Déthune i Ambonnay)
Efter en snabb lunch bär det vidare till Ambonnay för dagens tredje producentbesök: Paul Déthune. Vi bjuds på en tur i källaren och därefter en liten provning i deras nya, nyligen invigda provningsrum.
Millésime 2012 är ung, men redan mycket bra!
Champagnen är jäst och lagrad i ett 34 hektoliter stort ekfat innan den buteljerades i april 2013. Vår flaska blev degorgerad i januari 2021, efter närmare åtta års lagring på jästfällningen, med en dosage på 5 g/l. Det producerades 4003 flaskor av denna champagne.
Doft: Generös och komplex doft med inslag av vanilj, smör, röda äpplen och röda bär.
Smak: Smak av mogna gula äpplen och salmiak.
Betyg idag: 86(+)
Sannolikt bäst: 2028-2035
Som bilden antyder provar vi även dessa båda:
Extra-Brut (2019-bas) (70 % pinot noir, 30 % chardonnay): Andelen reservvin, som kommer från en blandning av ett 40-tal årgångar, uppgår till 50 %. Degorgerad i februari 2022 med en dosage på 5 g/l. Det här är en bra champagne. Något fruktig doft med inslag av vit frukt, päron, gröna äpplen och en aning röda bär. Frisk, fruktig och mycket torr smak av vit frukt, citrus och päron. Hög syra.
Betyg idag: 83. Sannolikt bäst: 2027-2032
Blanc de Noirs (2019-bas) (100 % pinot noir): Bygger till 70 % på vin från 2019 och 30 % reservvin från ett 40-tal årgångar. Degorgerad i februari 2022 med en dosage på 5 g/l. En mycket bra champagne med fin potential. Doft av citron, äpplen och stenfrukt. Ung, elegant, frisk, mycket torr och aningen fruktig smak med bra energi. Citrus, vit frukt och lite kritiga mineraler.
Betyg idag: 85(+). Sannolikt bäst: 2028-2033
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar