(100 % pinot noir)
4 september 2024 (hemma)
Efter Våren kommer Sommaren – det gäller även när jag provar ett par champagner från Aÿ-baserade Paul Gosset. L’Été görs på pinot noir från odlarens marker i Aÿ och den här utgåvan är till 75 % baserad på skörden 2019 med tillägg av 25 % reservvin. Flaskan blev degorgerad i september 2023 med en dosage på 2 g/l.
Au fil des Temps kallar Michel och Paul Gosset sin serie om de fyra årstiderna. Utöver Le Printemps (Våren) och L’Été (Sommaren) finns även pinot noir-baserade L’Automne (Hösten) och L’Hiver (Vintern), gjorda på druvor från Aÿ respektive Dizy. L’Automne är en roséchampagne.
L'Été med 2019-bas är mycket, mycket bra. Jämfört med systerchampagnen Le Printemps, som jag öppnade igår, är den här något mer tillgänglig nu. För maximal glädje bör den dock lagras, gärna i fem år till!
Doft: Fruktig doft med inslag av röd persika, körsbär, röda äpplen och hallon.
Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak med härlig sälta, bra energi och fin koncentration. Persika, körsbär, röda äpplen och hallon. Mycket hög syra och bra längd.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2029-2035



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar