Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 9 maj 2025

2013 Chartogne-Taillet Les Alliées

(100 % meunier)

 

24 augusti 2024 (Vyn på Österlen)

 


 

Det här är en champagne som är gjord på meunier från vingården Les Alliées i Alexandre Chartognes hemby Merfy. Druvorna kommer från skörden 2013 och champagnen fick sin första jäsning på 228-liters ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i april 2018 med en dosage på 4 g/l.

 

Det här är en fantastisk champagne i en fin fas! Den känns lite nedtonad till en början, men växer efter hand.

 

Doft: Utvecklad, brödig, fruktig, kryddig och komplex. Efter hand uppstår fint karamelliserade toner. Inslag av brioche, bakverk, mogna röda äpplen, smör och lite saffran följs av grädde, lite blåbär och kex. Senare även plommon i cognac, fläder och körsbär.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med härlig sälta, fin intensitet och bra energi. Röda äpplen, citrus och sura körsbär. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2024-2029

 


 

Champagnen dricks i samband med en underbar lunch på Vyn, Daniel Berlins tvåstjärniga restaurang mellan Skillinge och Brantevik på Österlen. 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar