Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 1 maj 2025

Dauby Cuvée Guy Dauby

(100 % pinot noir)

 

6 augusti 2024 (Malmö)

 


 

Det här är, vad jag minns, första gången jag provar något från den Aÿ-baserade odlaren Dauby Mère & Fille.

 

Guy Dauby och Thérèse Tissier började göra champagne 1956, baserat på druvodlingar de ärvt från sina föräldrar. Deras dotter Francine Dauby tog sedermera över verksamheten 2008 och drev den tillsammans med sin dotter Flore (mère et fille – mor och dotter). Francine gick bort 2018 och idag delar Flore ansvaret med sin make Teddy Samato. Man äger åtta hektar odlingar, planterade med 60 % pinot noir och 40 % chardonnay, belägna i Aÿ, Mutigny, Mareuil-sur-Aÿ, Avenay och Barbonne-Fayel. De gör sju olika champagner och toppvinet kallas Cuvée Flore.

 

Cuvée Guy Dauby är en årgångslös blanc de noirs som görs på pinot noir från Aÿ.

 

Det här är en bra champagne, men den har det lite tufft mot övriga flaskor på bordet.

 

Doft: Ek, honung, gula äpplen och lite smörkola.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak där mycket av intrycken från doften återkommer.

 

Betyg idag: 80

 

Sannolikt bäst: 2025-2031

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar