Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 30 januari 2024

Tarlant Cuvée Louis (2000-bas)

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

30 maj 2023 (hemma)

 


 

Cuvée Louis från Tarlant är en hyllning till släktens första vinmakare, Louis Tarlant. Den görs på druvor från gamla stockar i vingården Les Crayons i hembyn Œuilly, är fatjäst och framställd utan den malolaktiska jäsningen. Den får dessutom mycket lång lagring på jästfällningen. Den här utgåvan är baserad på skörden 2000 (85 %) med tillägg av reservvin från 1999-1996. Den är gjord utan dosage och min flaska blev degorgerad i december 201X – den sista siffran har dessvärre suddats ut på etiketten. Jag gissar att det handlar om 2015 eller 2016.

 

Det här är en mycket bra champagne, men dessvärre ingen perfekt flaska.

 

Doft: Kraftfull, utvecklad, fruktig, kryddig och komplex. Inslag av apelsin, hasselnötter, röda äpplen, aprikos, honung och lite gurkmeja. Efter hand uppstår lite sherrytoner och ganska snart därefter hittar jag även inslag av vanilj, mejram och anis. Dag två dessutom katrinplommon.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och mycket torr smak som domineras av citron och gröna äpplen. Mycket hög syra i kombination med en relativt tunn frukt skapar viss obalans och drar ner betyget.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2021-2025

 

Jag har tidigare druckit Cuvée Louis med 1999-bas.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar