Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 14 januari 2024

2016 Christophe Mignon ADN de Foudre Meunier Brut Nature

(100 % pinot meunier)

 

10 maj 2023 (Aster i Malmö)

 


 

ADN de Foudre Meunier Brut Nature från Christophe Mignon görs på meunier från gamla stockar i Festigny och Le Breuil i Marnedalen. Den här utgåvan är gjord på druvor från skörden 2016. Den är spontanjäst i ståltank utan den malolaktiska jäsningen och därefter lagrad i tolv månader på foudres, stora ekliggare, innan den buteljerades. Den här flaskan blev degorgerad i maj 2022 utan dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den har snäppet mindre omedelbar charm än systerchampagnen ADN de Foudre Chardonnay Brut Nature 2017, som jag provar parallellt, men den vinner gissningsvis i längden.

 

Doft: Fruktig och aningen kryddig. Inslag av päron, gul stenfrukt och hallongodis.

 

Smak: Fruktig, syrlig och torr smak med fin sälta och bra koncentration. Ung, men relativt tillgänglig. Gula äpplen, citron och hallon.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar