(100 % pinot noir)
26 maj 2023 (hemma)
Årgångschampagnen i all ära, men det är det här som är Egly-Ouriets bästa champagne! Den görs på pinot noir från gamla stockar i vingården Les Crayères i Ambonnay och är jäst på fat (delvis nya, 25 % här).
Den här utgåvan är en blandning av årgångarna 2009 (60 %) och 2008 (40 %) och flaskan blev degorgerad i december 2015 efter 65 månaders lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår enligt uppgift till 2 g/l.
Den här är helt oemotståndlig! Det är en otroligt bra champagne som befinner sig i en fin fas. Den lyfter ytterligare till dag två och håller sedan ihop bra till och med fjärde dagen.
Doft: Utvecklad, komplex, något kryddig och lite rökig. Inslag av lemoncurd, plommon, kanel och vitpeppar följs av rostat bröd, Igloo (isglassen) och gräddkola. Senare även krut, suddgummi och hö.
Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med fin sälta och en fantastisk koncentration. Till en början mogen citron och plommon. Därefter även persika, grapefrukt och Coca-Cola. Hög syra, men bra balans. Mycket lång, torr och initialt något bitter eftersmak. Dag två är den lilla bitterheten i eftersmaken borta och champagnen känns mer harmonisk.
Betyg idag: 94
Sannolikt bäst: 2022-2029
Igloo, det är en finfin not!
SvaraRaderaEller hur! :)
Radera