Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 27 januari 2024

Egly-Ouriet Blanc de Noirs Grand Cru (2009-bas)

(100 % pinot noir)

 

26 maj 2023 (hemma)

 


 

Årgångschampagnen i all ära, men det är det här som är Egly-Ouriets bästa champagne! Den görs på pinot noir från gamla stockar i vingården Les Crayères i Ambonnay och är jäst på fat (delvis nya, 25 % här).

 

Den här utgåvan är en blandning av årgångarna 2009 (60 %) och 2008 (40 %) och flaskan blev degorgerad i december 2015 efter 65 månaders lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår enligt uppgift till 2 g/l.

 

Den här är helt oemotståndlig! Det är en otroligt bra champagne som befinner sig i en fin fas. Den lyfter ytterligare till dag två och håller sedan ihop bra till och med fjärde dagen.

 

Doft: Utvecklad, komplex, något kryddig och lite rökig. Inslag av lemoncurd, plommon, kanel och vitpeppar följs av rostat bröd, Igloo (isglassen) och gräddkola. Senare även krut, suddgummi och hö.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med fin sälta och en fantastisk koncentration. Till en början mogen citron och plommon. Därefter även persika, grapefrukt och Coca-Cola. Hög syra, men bra balans. Mycket lång, torr och initialt något bitter eftersmak. Dag två är den lilla bitterheten i eftersmaken borta och champagnen känns mer harmonisk.

 

Betyg idag: 94

 

Sannolikt bäst: 2022-2029

 


 

2 kommentarer: