Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 4 januari 2024

1997 Desbordes-Amiaud Millésime

(100 % pinot noir)

 

28 april 2023 (hemma)

 


 

Under 2017 och 2018 dök det plötsligt upp ett antal sendegorgerade årgångar av den här champagnen på Systembolaget. I ett något frustrerat blogginlägg, som snabbt seglade upp som ett av de mest lästa inläggen på bloggen, ondgjorde jag mig över hur man kunde släppa en sendegorgerad 88:a utan att skriva ut något degorgeringsdatum på flaskan.

 

Den här 97:an, som är gjord utan dosage, köpte jag i november 2018. Den är mycket bra från start, men faller dessvärre ihop litegrann redan till glas två.

 

Doft: Mogen, fruktig, kryddig och oxiderad. Efter hand med tydliga toner av Madeira. Inslag av bokna äpplen, selleri, russin och mogen persika följs av lampolja, nougat och lite hav.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak av mogen citron, mogna äpplen och lime. Fin intensitet och hög syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2019-2022

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar