Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 18 juli 2019

Tarlant Cuvée Louis

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

5 april 2019 (hemma)Åh, den här är fantastisk idag! Tarlant är en producent som jag vet att jag tycker om, men som jag dessvärre dricker alldeles för sällan.

Cuvée Louis, som är en hyllning till släkten Tarlants förste vinmakare, görs på druvor från gamla stockar i vingården Les Crayons i Œuilly. Den är fatjäst och gjord utan malolaktisk jäsning. Den här utgåvan är till 85 procent baserad på druvor från 1999 med tillägg av reservviner från 1998, 1997 och 1996. Den blev degorgerad i februari 2013, efter nästan tretton års lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår till 2 g/l. Jag köpte den här flaskan vid ett besök hos Tarlant i september 2013.

Den har underbart komplex doft som ändrar karaktär ett flertal gånger. Smakmässigt är den i perfekt balans.

Onödigt vetande: Den här champagnen fanns tidigare i en utgåva som kallades QV Discobitch – framtagen till det franska electrobandet med samma namn – med något högre dosage och glittrigare flaska!

Doft: Stor, kraftfull, mogen, komplex, kryddig och något oxiderad. Inslag av bokna äpplen, Pommac, honung, smör, gräddkola, gula blommor, apelsin, knäck, mörk choklad, hasselnötter och kalk.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr. Det är massor av äpplen i olika färg och form samt mineral, apelsin och kex. Perfekt balans.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2018-2022

Tidigare intryck av denna champagne:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar