Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 12 januari 2024

2015 Philippe Lancelot Cramant

(100 % chardonnay)

 

10 maj 2023 (hemma)

 


 

Philippe Lancelot gör den här champagnen på chardonnay från en antal olika vingårdar i hembyn Cramant: Les Basses Croix, Les Porgeons, Les Fourches du Levant, Les Champs du Prevot, Les Hautes Bauves Vieille, Les Moyens du Levant och Le Bateau. Rankorna planterades 1951 respektive 1989. Champagnen är delvis jäst och lagrad på fat. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2022 med en dosage på 4 g/l, men det förekommer olika degorgeringsdatum och flaskor med lägre dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne med intressant potential. Den ändrar karaktär efter hand.

 

Doft: Komplex doft med inslag av krita, gula äpplen, lakrits och honung som följs av gult fruktgodis, brioche och lime och därefter Nutella, smör och pistagenötter. Dag två även lingon, björnbär och knäck.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta och stigande intensitet. Citrus, gröna äpplen, brioche och en liten mandel. På andra dagen hittar jag, precis som i doften, röda bär.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar