Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 24 januari 2024

2015 Benoit Munier Millésime

(100 % chardonnay)

 

22 maj 2023 (hemma)

 


 

Benoit Munier är en liten odlare i Cuis i Côte des Blancs. Till och med 2014 var han och hustrun Séverine anslutna till kooperativet Les Viticulteurs d’Avize i Avize, vilket innebar att de levererade sina druvor dit och fick (köpte) tillbaka färdiga flaskor med champagne, som de sedan sålde under eget namn. Men sedan 2015 använder Benoit uteslutande egna druvor när han gör sin champagne. Man äger 1,6 hektar odlingar, helt och hållet planterade med chardonnay och fördelade på hela 33 odlingslotter i Cramant, Avize, Oger, Chouilly, Bouzy och Cuis. Bakgrunden till det stora antalet små lotter är att både han själv och tidigare generationer sakta men säkert köpt upp ny odlingsmark när de lyckats spara ihop tillräckligt med pengar. Benoit har infört ett hållbart/ekologiskt arbetssätt men har inget intresse av att uppnå någon certifiering. De producerar runt 10 000 flaskor per år och sortimentet består av både champagne och coteaux champenois – de senare buteljerade på 50 cl-flaskor. Filosofin kring vinmakandet är inga eller så få tillsatser som möjligt, samtidigt som champagnerna får förhållandevis lång lagring på jästfällningen.

 

Den här årgångschampagnen från 2015 är gjord på druvor från fyra lägen i Avize. Flaskan blev degorgerad i november 2022 utan dosage. Etiketten föreställer Benoits föräldrar Patrice och Marie-Claude som skördar druvor i Avize.

 

Champagnen är ung och oförlöst idag, men den trevliga doften indikerar att det finns potential.

 

Doft: Fruktig, kryddig och komplex. Inslag av päron, honungsmelon, lakrits, kryddnejlika, mjölkchoklad och till slut även plommon.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr. Ung och oförlöst. Päron, krita, honungsmelon och senare även plommon.

 

Betyg idag: 82(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar