Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 3 januari 2024

Carole Haudot Rosé

(86 % chardonnay, 14 % pinot noir)

 

26 april 2023 (hemma)

 


 

Carole Haudot är en ung producent med hemadress i Vitry-le-François i Vitryat. Den lilla staden, som är centralort i Vitryat, har dock inga vingårdar utan Caroles odlingar, uteslutande planterade med chardonnay, är belägna i byarna Vitry-en-Perthois och Val-de-Vière. Hon tog över familjeverksamheten efter pappa Charles 2017 och fyra år senare släppte hon sina första champagner. Sortimentet består än så länge av tre årgångslösa cuvéer: Blanc de Blancs Extra-Brut, Parcellaire N 48.82386 S 4.72044 och Rosé.

 

Denna roséchampagne är gjord på en blandning av 86 % chardonnay och 14 % förmodat inköpt pinot noir. Champagnen har fått tre års lagring på jästfällningen och är rimligen baserad på druvor från 2017. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2021.

 

Det här är en mycket bra champagne och en trevlig introduktion till denna producent.

 

Doft: Bärig och något kryddig. Inslag av jäst, jordgubbar, hallon och efter hand även lakrits och hallonlakritsskallar.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak av hallon, blodgrape, smultron och jordgubbar. Bra intensitet, behaglig syra och fin längd.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

PS. När denna text skrivs har bloggen precis passerat en liten milstolpe. Den har nu haft mer än en miljon besök/sidvisningar sedan starten.

2 kommentarer:

  1. Grattis till Miljonen besökare!
    du borde kunna bli influencer åt vinimportörer o få massa mer gratis prover nu tycker jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det kommer lite varuprover med jämna mellanrum, men de kunde absolut vara fler! :)

      Radera