Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 17 augusti 2017

1988 Desbordes-Amiaud Millésime

(100 % pinot noir)

29 juni 2017 (hos Martin & Emma)



Desbordes-Amiaud är en odlare i byn Écueil, belägen strax sydväst om Reims. Man äger 9 hektar odlingar och producerar pinotdominerade champagner. Efter att ha lett bolaget under många år har Marie-Christine Desbordes numera lämnat över ansvaret till sin dotter Elodie. Elodie är för övrigt gift med Fabrice Pouillon från R. Pouillon och det finns därmed ett starkt band mellan dessa båda odlare.

Champagnen serveras blint och jag upplever den som klart svårdefinierad. Till att börja med är jag inne på att det är ett vin från en annan region än Champagne, men det som överraskar allra mest när innehållet avslöjas är vinets ålder. Det går absolut inte att gissa att det rör sig om en så gammal årgång som 1988! Det visar sig dock efter lite efterforskningar att flaskan är degorgerad så sent som i april, d v s endast två månader innan provningen. Och med tanke på det är det inte konstigt att den känns oförlöst – även äldre champagner behöver tid på korken för att vakna till liv! Nu är det inte första gången det händer, men jag är verkligen helt oförstående till hur man som producent kan välja att ruva på flaskor från en riktigt stor årgång i 28 år (!) med allt vad det innebär i form av kostnader och risker och sedan skeppa iväg dem helt nydegorgerade utan att skriva ut degorgeringsdatum på flaskan… Då saknar man verkligen respekt för både sina viner och sina kunder! Trist, för det här hade kunnat vara en riktigt trevlig upplevelse om champagnen fått längre tid på korken.

Doft: Massor av burkkräftstjärtar! Efter hand uppstår även lite brända toner. Möjligen lite röda bär.

Smak: Frisk, torr och klart oförlöst. Först endast dessa kräftstjärtar. Senare även citrus och citrusskal.

Betyg idag: 82

Sannolikt bäst: 2018-2022

6 kommentarer:

  1. Finns det ngn ytterligare potential i denna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det tror jag absolut. Min (nydegorgerade) flaska kändes alltså klart oförlöst och hade behövt lagras längre.

      Radera
  2. Provade den i går igen och den blir bara bättre ju längre korken sitter i. Låt den vila till julen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig det! Men jag tror man kan låta den vila längre än så.

      Radera
  3. Har köpt två flaskor, noterar nu det på flaskan står dosage 6,5g och på systembolagets sida 3g.

    Hur är detta möjligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det skulle inte vara första gången Systembolaget/importören anger en felaktig uppgift. Men det kan även vara så att båda parter har rätt! Det kan mycket väl förekomma olika degorgeringar av den här champagnen med olika dosage. Vissa flaskor kan helt enkelt ha en lägre dosage än andra! En tredje möjlighet är att producenten har en gammal, d v s felaktig, etikett på flaskan och att det är SB som anger korrekt dosage!

      Radera