(100 % pinot noir)
10 maj 2022 (hemma)
Mellan Bourgogne och Marne vibrerar Côte des Bar. Det är budskapet på den här flaskans baksidesetikett. Här i de södra delarna av Champagne, närmare bestämt i Celles-sur-Ource, hittar man producenten Brocard Pierre. Jag har tidigare druckit champagnen L’Égarée (länk till inlägget där jag även skriver en del om producenten) och nu är det dags att prova deras stilla röda vin.
Denna coteaux champenois – för övrigt stavat utan x på flaskan – är gjord på pinot noir från vingården Argilières i Celles-sur-Ource. Druvorna fick macerera nio dagar i betongtank innan vinet lagrades ca tolv månader på ekfat. Buteljering skedde den 16 augusti 2019 och det blev totalt 1200 flaskor.
Det här är ett mycket trevligt vin, som öppnar upp sig fint efter ett par timmars luftning!
Doft: Fruktig, kryddig och komplex. Initialt med lätt stalliga toner. Inslag av körsbär och hallon. Dag två dyker det upp tydliga inslag av mynta och på tredje dagen massor av jordgubbar.
Smak: Bärig, torr och elegant smak av röda vinbär, hallon och körsbär. Hög syra och efter hand tydliga tanniner.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2023-2028
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar