Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 4 december 2022

2018 Brocard Pierre Coteaux Champenois Wild Wild Yeast

(100 % pinot noir)

 

10 maj 2022 (hemma)

 


 

Mellan Bourgogne och Marne vibrerar Côte des Bar. Det är budskapet på den här flaskans baksidesetikett. Här i de södra delarna av Champagne, närmare bestämt i Celles-sur-Ource, hittar man producenten Brocard Pierre. Jag har tidigare druckit champagnen L’Égarée (länk till inlägget där jag även skriver en del om producenten) och nu är det dags att prova deras stilla röda vin.

 

Denna coteaux champenois – för övrigt stavat utan x på flaskan – är gjord på pinot noir från vingården Argilières i Celles-sur-Ource. Druvorna fick macerera nio dagar i betongtank innan vinet lagrades ca tolv månader på ekfat. Buteljering skedde den 16 augusti 2019 och det blev totalt 1200 flaskor.

 


 

Det här är ett mycket trevligt vin, som öppnar upp sig fint efter ett par timmars luftning!

 

Doft: Fruktig, kryddig och komplex. Initialt med lätt stalliga toner. Inslag av körsbär och hallon. Dag två dyker det upp tydliga inslag av mynta och på tredje dagen massor av jordgubbar.

 

Smak: Bärig, torr och elegant smak av röda vinbär, hallon och körsbär. Hög syra och efter hand tydliga tanniner.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar