Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 18 december 2022

2012 Sadi Malot Coup de Foudre

(100 % chardonnay)

 

27 maj 2022 (hos Martin och Emma)

 


 

Vår provning fortsätter och det här är första gången jag dricker något från Sadi Malot. Det är en odlare från premier cru-byn Villers-Marmery i Montagne de Reims med tio hektar odlingar, varav åtta med chardonnay i hembyn och två med pinot noir i grannbyn Verzy. Villers-Marmery är för övrigt en del av det område, i det annars så pinotdominerade Montagne de Reims, som kallas för Perle Blanche och där chardonnay är den klart dominerande duvan.

 

Firman grundades av Socrate Malot, som döpte både sin son och sin champagne till Sadi för att hedra sin döde bror, som bar detta namn och stupade i första världskriget. Idag leds verksamheten av den fjärde och femte generationen i form av Franck och Christine Malot och deras dotter Cindy och hennes partner Fabien Villier. De tillämpar ett hållbart arbetssätt och håller på att ställa om till ett ekologiskt jordbruk. Man producerar för närvarande elva olika champagner, två stilla viner, en ratafia samt spritsorterna fine och marc.

 

Coup de Fourdre är en fatjäst årgångschampagne som görs på chardonnay från firmans äldsta rankor i Villers-Marmery. Man undviker den malolaktiska jäsningen och har som ambition att låta flaskorna lagras i sex-sju år innan de släpps till försäljning. Den här flaskan blev degorgerad i april 2020, efter sex års lagring på jästen, med en dosage på 7 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne och ett trevligt första möte med denna producent.

 

Doft: Doften domineras helt av äppelkaka med vanilj.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och generös smak med fin sälta. Söta äpplen, gummi och lime. Bra balans mellan den fina frukten och en beskedlig syra, men ganska kort.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar