Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 13 december 2022

Tarlant Zero (2008-bas)

(33 % chardonnay, 33 % pinot noir, 33 % pinot meunier)

 

21 maj 2022 (hemma)

 


 

Jag firar in Lundakarnevalen med den här – äntligen är det vart fjärde år!

 

Champagnen är gjord på en tredjedel vardera av de stora druvorna och – som namnet antyder – utan dosage. Den här utgåvan är baserad på 2008 års skörd med tillägg av reservvin från 2007, 2006 och 2005. Flaskan blev degorgerad i februari 2016 efter nästan sju års lagring på jästfällningen.

 

Det här är en underbar champagne i en perfekt fas!

 

Doft: Utvecklad, fruktig och kryddig doft med oxiderade toner. Inslag av äppelkaka, plommon, ananas, mogen citron, ingefära och kanel. Efter hand även hasselnötter och lite rostade kastanjer.

 

Smak: Utvecklad, syrlig och torr smak med härlig frukt och viss sälta. Syrliga äpplen och mogen citron samsas med ananas, lime och en liten mandel. Fantastisk koncentration, hög syra och lång eftersmak. Den är tydligt torr, men blint hade jag aldrig gissat att den var gjord utan dosage. Jag sparar en slatt till fyra dagar senare och då har det utvecklats en underbar sötma med massor av mogen gul frukt.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2021-2027

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2006-bas: 89 (2013-09-28)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar