Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 8 december 2022

2019 Charles Heidsieck Coteaux Champenois Rouge Ambonnay

(100 % pinot noir)

 

18 maj 2022 (hemma)

 


 

Det här är ett exempel på att även de större champagnehusen börjat lansera stilla viner på bred front. Charles Heidsieck har släppt detta röda vin från den stora årgången 2019, gjort på druvor från Ambonnay, och häromåret gav man ut en låda med fyra olika vita från deras viktigaste chardonnaybyar (Oger, Villers-Marmery, Vertus och Montgueux) baserade på årgången 2017.

 

Vinet är gjort på pinot noir från vingården Les Champsots i Ambonnay och lagrat tolv månader på begagnade ekfat.

 

På klassiskt optimistiskt manér lanseras det här som att det är redo att drickas från start, men för mig är det fortfarande ungt och i behov av lagring. Det är dock väldigt lovande och en indikation på att coteaux champenois från 2019 genomgående är mycket bra! Även om jag bara hunnit skriva om två av dem här på bloggen har jag provat ett antal under året som gått och alla imponerar.

 

Doft: Komplex, fruktig, blommig och kryddig. Till en början banan, röda bär i form av hallon och jordgubbar, blommiga inslag av viol och rosor samt tobak och lite ek. Efter mer kontakt med luft blir bären mörkare när det dyker upp mörka körsbär och björnbär. Snart även gräddkola och lakrits.

 

Smak: Bärig, lite syrlig, torr och ung smak som domineras av mörka körsbär och lakrits. Fin koncentration, bra struktur och tydliga tanniner.

 

Betyg idag: 85(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar