Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 3 december 2022

2017 Les Frères Mignon Coteaux Champenois Blanc

(100 % chardonnay)

 

16 maj 2022 (hemma)

 


 

Les Frères Mignon från Cramant gör sin coteaux på chardonnay från gamla rankor i grannbyn Avize. Denna den andra årgången av detta vin (efter 2016) producerades i 660 flaskor.

 

Jag drack det här vinet för ganska exakt ett år sedan och även om jag då konstaterade att ”det finns ingen anledning att vänta med det här”, var det just vad jag planerat göra med den här, min andra och sista flaska. Men på grund av en lätt läckande kork valde jag att öppna den redan nu.

 

En lätt oro befinner sig alltid när man upptäcker en läckande kork, men den här gången var den helt obefogad. Vinet är faktiskt ännu bättre idag än för ett år sedan! Så jo, det fanns absolut anledning att vänta.

 

Doft: Komplex, kryddig, lätt rökig och något reduktiv. Inslag av citronskal, flinta, vax, kebabkött, ostronskal, gula äpplen och en aning jäst.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med tydlig sälta. Toner av lime samsas med gula och gröna äpplen samt persika. Tydligt chablis-lik.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2022-2027

 

Mina tidigare intryck av detta vin:

2021-05-13: 85 

  

2 kommentarer:

  1. En kebabnot, inte ofta man ser, kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inte ofta! Men kryddpeppar och köttfärs i förra årets flaska hade ersatts av kebabkött nu. :)

      Radera