Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 26 december 2022

2002 Louis Roederer Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

 

3 juni 2022 (hemma)

 


 

Det är bara att konstatera direkt: man dricker alldeles för lite Louis Roederer Blanc de Blancs! Det här är en fantastisk champagne som befinner sig i ett perfekt drickfönster idag. Jag inbillar mig att en chablis grand cru med bubblor skulle kunna smaka så här. Flaskan dricks över fyra dagar och håller ihop bra.

 

Louis Roederer Blanc de Blancs är alltid en årgångschampagne som görs på chardonnay från grand cru-odlingar i Côte de Blancs, den är delvis fatjäst och den buteljeras med lågt tryck. I den här årgången kommer druvorna från Avize och Le Mesnil-sur-Oger och 18 % av vinet fick sin första jäsning på ekfat. Den här relativt sendegorgerade flaskan blev degorgerad i december 2014 med en dosage på 10 g/l. Tack vare koden på flaskans baksida och Roederers finfina app (som förvisso inte fungerar varje gång) får man reda på allt det här plus lite till!

 

Doft: Utvecklad, fruktig, kryddig och komplex. Inslag av steniga mineraler, citron, persika, vanilj, brioche, lime, honungsmelon, brödkryddor och gräddkola.

 

Smak: Utvecklad, frisk och fruktig. Till en början kanderad citron och gula äpplen. Senare även mogen lime och efter hand dyker det upp en underbar ton av gräddkola. Härlig intensitet och mycket bra längd. Dosagen är tydlig, men inte så hög att det stör. Tillsammans med frukten balanserar den upp den årgångstypiskt höga syran.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2021-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar