Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 14 december 2022

2018 Guy Méa La Saignée de Bouzy

(100 % pinot noir)

 

24 maj 2022 (hemma)

 


 

Guy Méa är en mycket intressant producent med bas i grand cru-byn Louvois (Montagne de Reims). Firman leds idag av Sophie Milesi (barnbarn till Guy Méa) och hennes make Franck och man äger 7,2 hektar odlingar planterade med pinot noir (70 %), chardonnay (26 %) och meunier (4 %). Man tillämpar ett hållbart arbetssätt, vilket bland annat innebär att man undviker kemiska gödningsmedel och kemiska bekämpningsmedel. Sortimentet består idag av åtta champagner och ett stilla rött vin. Champagnerna är uppdelade i ett mer traditionellt sortiment, som jag misstänker härstammar från tiden när Sophies föräldrar var vid rodret, och en modernare kollektion, skapad av den nya generationen och där bland annat La Saignée de Bouzy ingår. Det är Winetastic som importerar Guy Méas champagner till Sverige.

 

Den här roséchampagnen är gjord på 2018 års skörd av pinot noir från gamla stockar i vingårdarna Les Gouttes d’Or och Les Chaudettes i Bouzy. Den är jäst och lagrad (9 månader) på amfora och den här årgången räckte till 500 flaskor. Den här blev degorgerad i februari 2021 med en dosage på 3 g/l.

 


 

Det här är en riktigt härlig ung champagne!

 

Doft: Fruktig, kryddig, och komplex. Inslag av smultron, jordgubbar, hallon, röda äpplen, röda äpplen, röd citrus, hasselnötter och brioche.

 

Smak: Bärig, frisk, mycket torr och något bitter smak med fin intensitet i en relativt stram stil. Toner av hallonsoda samsas med jordgubbssaft, blodgrape och till slut även hasselnötter. Hög syra och otroligt lång eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar