Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 27 december 2022

2013 de Saint-Gall Le Blanc de Blancs Millésimé

(100 % chardonnay)

 

5 juni 2022 (hemma)

 


 

Den här årgångschampagnen kommer från kooperativet Union Champagne, mer känt som de Saint-Gall, i Avize. Den är gjord på druvor från Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant och Avize. Jag köpte flaskan på Systembolaget i november 2021. Aktuell årgång idag är 2015.

 

Det här är en ung, men mycket bra och väldigt charmig champagne! Den dricks över tre dagar och håller ihop väl.

 

Doft: Generös, fruktig, kryddig och efter hand brödig. Inslag av aprikos, citrus samt gula och gröna äpplen till en början. Senare även rostade hasselnötter, brioche och gräddkola. På tredje dagen dyker det upp inslag av lakritsfudge.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr. Gula äpplen, en aning grapefrukt, desto mer citron samt aprikos och margarin. Beskedlig syra, men relativt lång eftersmak.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2027-2034

 

Jag har tidigare druckit årgång 2005 av de Saint-Galls årgångschampagne.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar