Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 2 december 2022

2012 Bérêche Coteaux Champenois Les Vignes Saint Jean Ludes Blanc

(100 % pinot noir)

 

6 maj 2022 (hemma)

 


 

Denna vita coteaux från bröderna Bérêche görs på pinot noir från vingården Les Vignes Saint Jean i producentens hemby Ludes. Rankorna i denna vingård, som planterades 1973, ger även vin till champagnen Le Cran.

 

Det här känns dessvärre inte som någon perfekt flaska. Vinet har nämligen en klart skum doft, fadd smak och är något spritsigt till en början. Det visar dock upp en betydligt trevligare sida efter lite luftning. Jag härdar ut och dricker det långsamt, vilket visar sig vara en bra strategi för det presterar som bäst på tredje dagen!

 

Doft: Kraftfull, rökig och tydligt reduktiv. Inslag av krut, steniga mineraler och citrus. Efter hand lite gul frukt.

 

Smak: Mycket frisk och mycket torr. Grapefrukt, citron och lite gröna äpplen. Mycket hög syra. Dag tre, när den är mer harmonisk, dyker det även upp lite kiwi i smaken.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2020-2026?

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar