Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 30 december 2022

2008 Rare

(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

 

10 juni 2022 (hemma)

 


 

Den sedan länge emotsedda 2008:an av Piper-Heidsiecks prestigechampagne Rare som man, i likhet med hur LVMH hanterar Dom Pérignon, numera marknadsför som ett separat champagnehus.

 

Den är jäst i ståltank och framställd utan den malolaktiska jäsningen. Blandningen består av 70 % chardonnay och 30 % pinot noir och druvorna kommer från elva olika byar, inklusive Villers-Marmery, Vertus och Montgueux (chardonnay) respektive Aÿ, Verzy och Ambonnay (pinot noir). Dosagen uppgår enligt uppgift till 10 g/l. Jag utgår från att flaskorna degorgeras i omgångar, men dessvärre finns det ingen uppgift på flaskan. De som kom ut tidigast på marknaden ska ha degorgerats i november 2019. Jag köpte den här från Systembolagets beställningssortiment i november 2021.

 

Rare 2008 är ung, men full av energi och redan fantastisk!

 

Doft: Initialt tydligt reduktiv doft med krut, rök och steniga mineraler. Samtidigt är den något brödig och diskret fruktig med inslag av brioche, grillad citron, gröna äpplen, smör och mandlar. Frukten blir tydligare efter hand och det dyker även upp inslag av passionsfrukt.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr. Det är grapefrukt, citron och gröna äpplen till en början, som efter hand ersätts av lime, persika och passionsfrukt. Härlig energi och fantastisk intensitet där en mycket hög årgångstypisk syra matchar den koncentrerade frukten. Lång och syrlig eftersmak med mycket mineral och initialt en lätt bitter ton av citronzest. Den senare ersätts efter hand av en mer harmonisk not av nektarin.

 

Betyg idag: 91(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2045

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar