Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 5 december 2022

2016 André Heucq Coteaux Champenois 100 % Meunier

(100 % pinot meunier)

 

12 maj 2022 (hemma)

 


 

André Heucq (tidigare Heucq Père & Fils) är en intressant producent med hemvist i Cuisles i Vallée de la Marne. Det här är meunier-land, även om det för all del även odlas en del pinot noir och chardonnay i dessa trakter. Det som är speciellt med just Cuisles och de omgivande byarna är att marken här består av ett lager illit, en grön lera, mellan den övre sandiga leran och den undre kritiga leran. Illitleran bevarar vatten bättre än den kritiga leran och är dessutom rik på mineraler. Det är för övrigt samma gröna lera som används i kosmetikaindustrin till exempelvis ansiktsmasker.

 

Firman grundades 1936 av André Heucq och drivs idag av den fjärde generationen, syskonen Alexandre och Fanny, med benäget bistånd från pappa André (barnbarn till grundaren André). Man äger sex hektar odlingar och tillämpar ett biodynamiskt arbetssätt.

 

Denna röda coteaux champenois är gjord på meunier från gamla rankor i vingården Le Bout de la Ville i Cuisles. Den här flaskan har hunnit få lite lagring. Aktuell årgång idag är 2018.

 

Det här är ett mycket bra vin som befinner sig i en fin fas.

 

Doft: Fruktig, kryddig och komplex. Initialt mycket hallon; därefter körsbär, kryddpeppar, lakrits och kardemumma.

 

Smak: Bärig, något syrlig och torr smak med hygglig intensitet och bra struktur. Röda vinbär, körsbär och hallon med en beskedlig syra och tydliga tanniner.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar