Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 11 december 2022

2012 Bollinger Coteaux Champenois La Côte aux Enfants

(100 % pinot noir)

 

20 maj 2022 (hemma)

 


 

Bollingers stilla vin som de producerat ända sedan 1934, samma år som Jacques Bollinger köpte upp den sista delen och Bollinger blev ensamma ägare av den fyra hektar stora vingården La Côte aux Enfants. Under mer än femtio år gjordes vinet uteslutande för eget bruk, innan man insåg att man borde börja sälja det.

 

Det här är riktigt snyggt idag! Det känns som att vinet befinner sig i en verkligt härlig fas samtidigt som det finns goda förutsättningar för fortsatt lagring.

 

Jag drack det här även i september, men från magnum, och den upplevelsen har jag redan hunnit blogga om. På magnum är det som väntat inte lika utvecklat som här.

 

Doft: Fruktig och kryddig doft med animaliska toner. Inslag av mogna körsbär, undervegetation, svarta vinbär och kakao.

 

Smak: Frisk, bärig, kryddig och torr smak av mogna körsbär och hallon. Fin intensitet. Mycket framträdande tanniner och påtaglig syra.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2022-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar