Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 23 december 2022

2014 Aubry Le Nombre d’Or

(arbanne, petit meslier, chardonnay, pinot meunier, pinot gris, pinot blanc, pinot noir)

 

28 maj 2022 (hemma)

 


 

Le Nombre d’Or från odlaren Aubry är gjord på alla de sju tillåtna druvorna. Champagnen ska inte blandas ihop med Le Nombre d’Or Sablé Blanc de Blancs, som är en blanc de blancs från samma producent.

 

Det här är en mycket bra champagne! Den funkar finfint att dricka relativt ung, men kommer säkerligen att vinna på några års lagring. Flaskan blev degorgerad i juli 2020.

 

Doft: Fruktig, parfymerad, kryddig och komplex. Inslag av plommon, clementin, ananas, äppelkaka, fänkål, brioche, hasselnötter och gräddkola. Efter hand uppstår lätt kryddiga toner av vitpeppar, kardemumma och vanilj. Senare även lakrits.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med fin intensitet. Charmig och generös! Toner av citron, äpplen, clementin och tropisk frukt får till slut även sällskap av russin och lime. Påtaglig syra, men bra balans.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

Här finns det gott om plats där man skulle kunna ange druvblandning, degorgeringsdatum och dosage…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar