Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 22 juli 2021

2013 Brocard Pierre L’Égarée

(50 % pinot noir, 50 % chardonnay)

 

9 mars 2021 (hemma)

 


 

Brocard Pierre, eller Pierre Brocard som jag hela tiden vill få det till, är en producent med bas i Celles-sur-Ource i Côte des Bar, hemby åt bland andra Cédric Bouchard och Pierre Gerbais. Idag är det Thibaud Brocard som leder verksamheten efter att han tog över stafettpinnen från pappa Pierre Brocard 2012. Den senare valde alltså att sätta efternamnet först när han började sätta sitt namn på etiketten. Före honom styrde Emile Brocard, som i sin tur tog över efter Georges Carreau som började göra egna viner 1932.

 

Thibaud Brocard tillämpar ett hållbart arbetssätt, men verkar inte ha någon ambition att bli ekologiskt certifierad. Jag hittar ingen uppgift om hur många hektar han förfogar över, men i likhet med många andra odlare i denna trakt har man utöver de tre stora druvorna även tillgång till pinot blanc. Sortimentet idag består av fem champagner och ett stilla rött vin. Det sistnämnda är en ofiltrerad och osvavlad skapelse som man valt att kalla Wild Wild Yeast.

 


 

L’Égarée är Brocards mest ambitiösa champagne. Den görs på lika delar chardonnay och pinot noir, är fatjäst (delvis på nya fat) och degorgeras utan dosage. Min flaska blev sannolikt degorgerad i november 2019.

 

Det här är en mycket trevlig champagne med fin frukt! Flaskan dricks över två dagar, med viss positiv utveckling som följd.

 

Doft: Fruktig, örtig och något parfymerad. Inslag av persika, gula äpplen, jäst, vanilj och brioche. På andra dagen dyker det upp tydliga inslag av gouda.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr. Omogna gröna äpplen och citron får sällskap av kanderade äpplen. Dagen efter känns den något mer utvecklad och inte lika torr.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

En närbild av gravyren på flaskans nederdel. Av koden kan man utläsa årgång (13), buteljeringsår (14) samt degorgeringsmånad. Den sista siffran är knappt läsbar, men med hjälp av uteslutningsmetoden kan man anta att den bör vara en 9:a. Således ska det sannolikt stå 1119, vilket innebär att flaskan blev degorgerad i november 2019.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar