Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 16 december 2022

2012 Charlot-Tanneux Cuvée Micheline Tanneux

(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

 

27 maj 2022 (hos Martin och Emma)

 


 

Det är blindprovning (BYOB) och i den inledande flighten dyker det upp en fin liten vertikal med tre årgångar av Cuvée Micheline Tanneux från Charlot-Tanneux. Det här är den yngsta av dem.

 

Parallellt med att han skapar en massa champagner i eget namn fortsätter Vincent Charlot att producera champagne under ”familjeetiketten” Charlot-Tanneux. Cuvée Micheline Tanneux görs på druvor från Pierry. Den här flaskan blev degorgerad i november 2018 med en dosage på mindre än 5,5 g/l.

 

Det är en fantastisk champagne! Trots sin relativa ungdom presterar den redan otroligt bra.

 

Doft: Generös, utvecklad, komplex, något kryddig och efter hand blommig doft med fint oxiderade toner. Inslag av salted caramel, kex, malört, fänkål, växthus, hyacint, smör, lite vitpeppar och saltlakrits.

 

Smak: Utvecklad och fruktig smak med härlig sälta. Toner av mogen citrus samsas med mogna gula äpplen och apelsingodis. Fin syra och bra balans. Härlig längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2022-2030

 


 

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade den! Svårslagen för 27 euro :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt bra! Ja, det får man nog säga. :)

      Radera