Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 24 december 2022

2004 Bertrand-Delespierre L’Âme

(33 % pinot noir, 33 % chardonnay, 33 % pinot meunier)

 

31 maj 2022 (hemma)

 


 

Bertrand-Delespierre är en odlare i Chamery i Montagne de Reims. Firman grundades 1980 av Didier Bertrand och Chantal Delespierre och drivs idag av deras barn, Clémence och Adrien. Familjen äger tio hektar odlingar fördelade på ett sextiotal odlingslotter, belägna i hembyn samt de närliggande byarna Écueil, Ville-Dommange och Montbré. Markerna är jämt fördelade mellan de tre stora druvorna och man tillämpar ett hållbart arbetssätt. Det senare innebär bland annat att de jobbar med att bevara den biologiska mångfalden och att de inte använder några ogräsmedel. Sortimentet består för närvarande av nio olika champagner.

 

Det här är en sendegorgerad flaska av årgångschampagnen L’Âme de 2004. I likhet med producentens totala druvinnehav är den gjord på en tredjedel vardera av pinot noir, chardonnay och meunier. Flaskan blev degorgerad i juli 2019 med en dosage på 1,5 g/l.

 

Det här är en otroligt bra champagne! Jag tvekar länge om jag ska sätta 89 eller 90 poäng, men bestämmer mig till slut för det senare.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och kryddig. Inslag av mogna äpplen, smör, mogen citron, apelsinkarameller, brödkryddor och vax.

 

Smak: Syrlig, fruktig och torr smak av mogna äpplen och apelsin. Härlig koncentration, hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar