Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 30 oktober 2022

2012 Bollinger La Côte aux Enfants Coteaux Champenois

(100 % pinot noir)

 

27 september 2022 (Le Grand Cerf, Montchenot)

 


 

Bollingers stilla vin, gjort på pinot noir från den mycket branta vingården La Côte aux Enfants, belägen strax utanför Aÿ. Jacques Bollinger köpte tålmodigt upp samtliga delar – mer än femtio till antalet och ägda av olika ägare – av den fyra hektar stora vingården, läge för läge, under åren 1926-1934 ända till familjen Bollinger ägde allt. Sedan 1934 är Bollinger alltså ensamma ägare av La Côte aux Enfants, vars namn kommer av att vingården ansågs så brant att endast barn (enfants, plural) kunde arbeta där. Redan 1934 började Bollinger producera stilla vin, både rött och vitt, från dessa druvor, men uteslutande för eget bruk. Först mer än ett halvt sekel senare började man sälja det.

 

Riktigt snyggt, noterade jag när jag drack just den här årgången av detta vin tidigare i år (dock utan att ha hunnit skriva om det här på bloggen). Då var det på vanlig flaska, här och nu serveras det från magnum vilket tveklöst är en imponerande syn i sig. På magnum mognar det i vanlig ordning lite långsammare, men det känns som att det här vinet är på väg in i en riktigt härlig fas! Stilmässigt är det burgundiskt och elegant.

 

Doft: Fruktig och kryddig doft med lätt animaliska toner. Inslag av mogna körsbär, röda vinbär, undervegetation, svarta vinbär och kakao.

 

Smak: Frisk, bärig, kryddig och torr smak med fin intensitet. Toner av körsbär, röda vinbär och hallon med framträdande tanniner och påtaglig syra.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2024-2034

 

Vinet dricks i samband med en middag på restaurangen Le Grand Cerf i Montchenot, strax söder om Reims, som Bollinger arrangerar. Det serveras till duva.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar