(100 % chardonnay)
11 april 2025 (Les Frères Mignon i Cramant)
Det är alltid ett nöje att besöka Les Frères Mignon i Cramant! Florent (bilden) och brodern Julien fortsätter att utvecklas och det dyker ständigt upp nya cuvéer.
Efter provning av vins clairs (genomgående mycket bra) häller Florent upp sex champagner åt mig, varav två helt nya. Nivån är genomgående väldigt hög, men den som skiner allra mest är den här:
Cuis 2019 är en otroligt bra champagne! Florent degorgerade en flaska av den här åt mig och mitt ressällskap vid ett besök i mars 2024 – då kändes den mycket lovande – men idag är den färdiglagrad på jästfällningen och har även fått en liten dosage. Den är gjord på chardonnay från gamla rankor (planterade 1974) med sydlig exponering i vingården Les Nogers i Cuis. Det här är den fjärde årgången (efter 2016, 2017 och 2018). Champagnen är jäst och lagrad på ekfat innan den buteljerades i juli 2020 under kork. Nästan 52 månader senare, i november 2024, degorgerades flaskorna med en dosage på 2,4 g/l.
Doft: Generös, fruktig och komplex. Inslag av mogen stenfrukt, körsbär, citrus, krita, lite steniga mineraler och gräddkola.
Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak med fin sälta och bra energi. Mogna körsbär och mogna röda äpplen dominerar.
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2031-2038
Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp. inlägg):
Övriga champagner:
L’Aventure (2020-bas) (100 % chardonnay): Degorgerad i maj 2024 utan dosage, men med 5,5 gram restsocker. Mycket, mycket bra! Ännu bättre idag (i en senare degorgering) än när jag provade den hos Florent för ett år sedan. Generös och fruktig doft med inslag av röda äppelskal, jordgubbar (hela plantan), röd persika, honung och vita blommor. Generös, fruktig och torr smak av röda äpplen, jordgubbar och röd persika.
Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2029-2035
L’Aventure (2021-bas) (100 % chardonnay): Degorgerad i november 2024 med en dosage på 3,2 g/l. En härlig champagne och möjligen ännu bättre än 2020-basen jag just imponerats av! Det är mycket jordgubbar i doften. Inslag av jordgubbssylt och jordgubbsmilkshake följs av lite krut. Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak som domineras av mogna jordgubbar. Ännu inte lika komplex som den äldre utgåvan, men otroligt charmig!
Betyg idag: 89-90. Sannolikt bäst: 2030-2036 (eller nu?)
2017 Cramant (100 % chardonnay): Degorgerad i april 2024 med en dosage på 1,6 g/l. En fantastisk champagne! Den allmänt bespottade årgången 2017 är en av Florents favoritårgångar (tillsammans med 2019) och det är lätt att förstå varför när man provar den här champagnen. Den andra årgången, efter inledande 2016, och gjord på chardonnay från vingården Le Bateau i Cramant och jäst på ekfat. Utvecklad och lite rökig doft med inslag av rabarber, gula bönor och gräddkola. Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med härlig energi. Mer vertikal än i näsan och perfekt balanserad.
Betyg idag: 90. Sannolikt bäst: 2025-2035
2020 Fetées (100 % chardonnay): En ny champagne, som preliminärt ska släppas hösten 2025. Gjord på druvor från Cuis, men från ett kallare läge än Les Nogers. Jäst och lagrad i ståltank i 11 månader och därefter 11 månader på fat. Den här flaskan degorgerades i mars 2025 utan dosage. Mycket lovande! Generös och fruktig doft med inslag av mogna jordgubbar och körsbär. Ung, fruktig, frisk och mycket torr smak av röda bär.
Betyg idag: 87(+)
2021 Potion Pimpante (80 % pinot noir, 20 % chardonnay): Ännu en ny champagne, som är tänkt att släppas senare i år. En rosé de saignée, gjord på pinot noir från Damery och chardonnay från Cumières. Druvorna i Damery såldes till och med 2020, men sedan 2021 har de kunnat använda dem själva. Dessa rankor är för övrigt angripna av sjukdomen court-noué. Degorgerad i mars 2025 med en dosage på 0,8 g/l och utan tillsatt svavel. Mycket lovande. Generös doft av Haribo Strawberry Softies. Smaken är ung, frisk, fruktig och mycket torr.
Betyg idag: 86(+)
Ett av fatproven jag fick smaka på var vinet från Damery som kommer att användas till nästa årgång (2022) av Potion Pimpante:



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar