Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 16 januari 2022

2016 Les Frères Mignon Cuis

(100 % chardonnay)

 

18 september 2021 (hemma)

 


 

Bröderna Florent och Julien Mignon från Cramant gör spännande champagner som bland annat utmärker sig med sina lekfulla etiketter. Jag har tidigare skrivit om deras första champagne, den årgångslösa L’Aventure, och om deras Coteaux Champenois Blanc från 2017. Det här är deras andra champagne, en årgångscuvée gjord på druvor från Cuis (rankor som planterades 1974). Denna första årgång räckte till 1569 flaskor och den här blev degorgerad i juli 2020 med en dosage på endast 1,6 g/l. Därefter har de för övrigt även släppt en årgångschampagne på druvor från Cumières.

 


 

Det här är en härlig champagne! Den är ung, men klart tillgänglig redan idag.

 

Doft: Fruktig doft med tydligt autolytisk karaktär. Inslag av jäst, citron, melon, mogen nektarin, krita och lime. Senare även kex.

 

Smak: Fruktig, syrlig och torr smak med fin koncentration. Melon, nektarin och gröna äpplen får sällskap av citron, ingefära och lime. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

2 kommentarer:

  1. Vill bara säga att jag uppskattar din blogg mycket! Lärorikt och inspirerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra! Skål & trevlig kväll!

      Radera