Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 7 november 2025

2007 Dehours Brisefer

(100 % chardonnay)

 

4 april 2025 (hemma)

 

 

Dehours Brisefer framställs av chardonnay från vingården med samma namn i Mareuil-le-Port i Marnedalen. Det handlar om rankor som planterades 1966 och 1992 som växer i en svag sluttning med sydostlig exponering.

 

Årgången här är 2007 och det gjordes totalt 1770 flaskor. Den här blev degorgerad i december 2015 med en dosage på 3 g/l.

 

Mycket bra! Den är strået vassare än Maisoncelle från samma årgång, som jag provar parallellt.

 

Doft: Utvecklad, gräddig, något fruktig, något oxiderad och efter hand parfymerad. Inslag av gräddkola, citronkola, ugnsbakat äpple, torkad frukt, lätt rostat bröd och lakritskola.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Citronkola och mogna gula äpplen. Hög syra, men skaplig balans. Lång, mycket torr eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp. inlägg):

2002: 83 (2019-01-17)

2004: 87 (2014-03-22)

2005: 87 (2017-03-26)

2006: 88 (2021-09-17)

 


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar