(70 % meunier, 30 % chardonnay)
12 april 2025 (Le Clos i Reims)
Marie-Laurène och Sébastien Lefébure från Maison Lefébure presenterar tre tidigt degorgerade champagner från 2022.
Nos esprits libres & contents (våra sinnen är fria och nöjda) görs på druvor från vingårdarna Monctonnaux i Baye och Les Biques i Courjeonnet. Vi befinner oss i Vallée du Petit Morin respektive Côte du Petit Morin, strax sydväst om området Côte des Blancs och norr om Côte de Sézanne. Champagnen är jäst och lagrad (elva månader) på ekfat. Dosage på 2 g/l.
Det här är en mycket, mycket bra champagne!
Doft: Fruktig och komplex doft med inslag av citron, stenfrukt, smör, brioche, mint, päron och grädde.
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta och bra energi. Stenfrukt, päron och citrus.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2031-2037
Jag har tidigare druckit årgång 2018 av denna champagne.
Dagens båda övriga champagner:
2022 Prune Monsieur (100 % pinot noir): Gjord på druvor från vingården Au dessus de la Voie d’Allier i Chervey (Côte des Bar). Lagrad på ekfat i elva månader. Extra brut. Mycket bra! Generös, fruktig och något oxiderad doft med inslag av päron och mogna äpplen. Fruktig, frisk och mycket torr smak med bra energi. Päron, gröna äpplen och citron.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2031-2037
2022 Néolithique (100 % chardonnay): Druvor från Les Biques i Courjeonnet. Elva månaders lagring på ekfat. Extra brut. Ännu en mycket bra champagne. Gräddig och fruktig. Inslag av mogna gula äpplen och citron. Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Toner av mogna äpplen och citrus dominerar.
Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2031-2037


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar