Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 23 november 2025

2023 Parmantier Rouge de Chardonnay och 2022 Rouge de Chamery

12 april 2025 (Ancienne école de Chamery i Chamery)

 

Syskonen Stéphane och Célia Parmantier har med sig två ståtliga magnumflaskor till Chamery Circus.

 


 

2023 Coteaux Champenois Rouge de Chardonnay (chardonnay, pinot noir): Det här är ett (ljust) rött vin som är framställt genom att man låtit pinot noir-skal macerera i tio dagar i en must av chardonnay. De definierar alltså detta som ett rött vin, men någon annan hade möjligen kallat det för en rosé. Druvorna kommer från vingårdarna Caqueray (chardonnay) respektive Le Saint Rémy (pinot noir) i Chamery. Vinet jäste och lagrades på ett 400-liters ekfat innan det buteljerades i juli 2024. Alkoholhalten är endast 10,5 %. Mycket bra! Kryddig och rökig doft. Elegant och bärig smak.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2029-2035

 

2022 Coteaux Champenois Rouge de Chamery (100 % meunier): Rött vin gjort på meunier från vingården Les Drès-le-Moutier i Chamery. Jäst och lagrat på 400-liters ekfat och sedermera buteljerat i juli 2024. Ett mycket lovande vin! Ung och bärig profil med aromer av körsbär, plommon, hallon och citrus.

Betyg idag: 86(+). Sannolikt bäst: 2030-2036

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar