Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 15 november 2025

2019 Bérêche Cramant Grand Cru, med flera

(100 % chardonnay)

 

11 april 2025 (Bérêche i Ludes)

 


 

Utöver det stilla vita vinet, som jag skrev om i föregående inlägg, får jag vid mitt besök hos Bérêche smaka fem champagner. Jag kommer mitt i buteljeringen, de har en större mottagning samma kväll och jag är en halvtimme försenad... Ändå ber de om ursäkt för att de inte hinner öppna fler flaskor och Raphaël tar sig tid att beskriva de olika champagnerna.

 

Nivån på champagnerna från bröderna Bérêche är, precis som gästfriheten, genomgående mycket hög och det gäller även dagens uppställning. Det är dock en champagne som tydligt sticker ut från de övriga – Cramant Grand Cru 2019!

 

Champagnen är gjord på inköpt frukt från Les Frères Mignon, som jag för övrigt besökte precis innan, och jäst på ekfat. Druvorna, 100 % chardonnay, kommer från de båda vingårdarna Le Bateau och Chemin de Châlons i Cramant. Det här är alltså årgång 2019 – underbara 2019 – och flaskan degorgerades i juli 2024 utan dosage.

 

Det här är så klart ungt, men redan otroligt bra! Champagnen har en fantastisk energi och det finns tveklöst potential för en magisk upplevelse om man bara har tålamod att vänta.

 

Doft: Generös doft med inslag av jordgubbar med grädde, persika och popcorn.

 

Smak: Ren, men full av kraft. Vit frukt, grädde och marsipan.

 

Betyg idag: 91(+)

 

Sannolikt bäst: 2031-2038

 

Jag har tidigare provat premiärårgången 2016 av denna champagne.

 


 

De övriga champagnerna i dagens uppställning:

 

Brut Réserve (2021-bas) (40 % pinot noir, 30 % chardonnay, 30 % meunier): Degorgerad i juni 2024 med en dosage på 6 g/l. Högre andel reservvin (ca 50 %) än normalt på grund av den svåra skörden. Mycket bra! Generös och parfymerad doft med inslag av hallon, röda äpplen, mirabeller och citron. Ung, elegant, fruktig, frisk och torr smak. Hallon, röda äpplen och citron. Bättre än och förvånansvärt olik den 2021-bas (degorgerad i december 2023) jag drack i juli 2024.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Reflet d’Antan (2018-bas) (40 % pinot noir, 30 % chardonnay, 30 % meunier): Magnum. Degorgerad i november 2023 med ca 6 g/l. Mycket, mycket bra! Generös och utvecklad doft med inslag av smör, nötter och stenfrukt. Generös, utvecklad, fruktig, frisk och torr smak som domineras av stenfrukt och söta äpplen.

Betyg idag: 89. Sannolikt bäst: 2029-2040

 


 

2017 Le Cran (50 % chardonnay, 50 % pinot noir): Druvor från gamla rankor i vingårdarna Le Cran, Les Vignes Saint Jean och Les Hautes Plantes i Ludes. Degorgerad i juli 2024 med 3 g/l. Inte den bästa årgången av Le Cran, men trots allt en mycket bra champagne. Utvecklad och generös doft med inslag av mirabeller, aprikos och våt krita. Fruktig, frisk, torr och relativt utvecklad smak av mirabeller, aprikos och grädde.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2030-2035

 

2017 Aÿ Grand Cru (75 % pinot noir, 25 % chardonnay): Druvor från gamla rankor i vingårdarna Froide Terre och Brise Pot i Aÿ. Degorgerad i januari 2025 med 3 g/l. Mycket, mycket lovande! Relativt utvecklad doft av våt krita, citrus, mandlar, aprikos och rostade sesamfrön. Relativt ung, fruktig, frisk och torr smak som domineras av citrus och aprikos.

Betyg idag: 88(+). Sannolikt bäst: 2031-2037

 

Jag hade med mig en T-shirt som present till Raphaël:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar