(100 % chardonnay)
26 mars 2017 (hemma)
De ekfatsjästa vingårdsbetecknade
champagnerna från det lilla huset Dehours håller hög klass! Brisefer görs på
chardonnay från den 1,3 hektar stora vingården med samma namn i Mareuil-le-Port,
odlingar planterade 1966 och 1992. Övriga champagner i serien är La Côte en
Bosses (blandning av pinot meunier, pinot noir och chardonnay), La Croix Joly
(pinot meunier), Les Genevraux (pinot meunier) och Maisoncelle (pinot noir).
Av den här årgången av
Brisefer gjordes det 1 832 flaskor. Buteljerad i juli 2006 och degorgerad i
november 2013. Extra brut. Flaskan köpt på Systembolaget i januari 2015. Mycket
bra! Doften är bättre än smaken.
Doft:
Utvecklad, brödig och fruktig doft med härligt oxiderade toner. Inslag av bokna
äpplen, gula plommon, surdegsbröd, honung och krut. Senare även rostade toner
med inslag av rostade nötter.
Smak:
Mycket torr, frisk och utvecklad. Något tunn. Syrliga äpplen, citrus (först
grapefrukt, sedan citron) och gula plommon.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2018-2023
Mina intryck av andra viner i serien (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar