Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 14 januari 2022

2006 Dehours Brisefer

(100 % chardonnay)

 

17 september 2021 (hemma)

 


 

Jérôme Dehours utmärker sig först och främst med sina härliga vingårdschampagner. Den här görs på chardonnay från vingården Brisefer, belägen strax väster om producentens hemkommun Mareuil-le-Port i den västra delen av Vallée de la Marne. Det handlar om rankor som planterades 1966 och 1992. I den här årgången räckte skörden till 1794 flaskor. Min blev degorgerad i oktober 2014 med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne! Faktiskt den bästa årgången jag druckit av Brisefer.

 

Doft: Stor, utvecklad och komplex. Inslag av smör, röda lätt bokna äpplen, mogen citrus, fat, honung och popcorn. Senare även mogna päron och hasselnötter.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak av mogna äpplen, apelsinmarmelad och smör.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 


 

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

2002: 83 (2019-01-17)

2004: 87 (2014-03-22)

2005: 87 (2017-03-26)

 

En trio som inleds med Trio:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar