Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 21 juni 2023

2002 Dom Pérignon P2

(52 % chardonnay, 48 % pinot noir)

 

22 oktober 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Det fjärde glaset i den nionde flighten av 2002-provningen döljer ännu en Dom Pérignon, den här gången den sendegorgerade P2 (Plénitude 2).

 

Till skillnad mot den ursprungligt degorgerade Dom Pérignon 2002 (degorgerad från 2009 och framåt), som jag haft lite otur med varje gång jag försökt dricka den, var 2002 P2 fantastisk första gången jag provade den i december 2019. Samtidigt kändes den oförlöst och i behov av några års ytterligare lagring. Nu, tre år senare, är den tveklöst mer utvecklad, men den har faktiskt inte lyft. Den är fortfarande fantastisk, men jag hade hoppats på en ännu högre nivå idag. Ytterligare lagring rekommenderas således.

 

Doft: Utvecklad, gräddig, fruktig, jordig, kryddig och reduktiv. Inslag av badboll, mogen persika, Golden Delicious, citrus, päron och krut.

 

Smak: Något utvecklad, frisk, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Bra energi, men fortfarande lite oförlöst. Citrus, steniga mineraler och mandlar.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2024-2032

 

Mina tidigare intryck av Dom Pérignon 2002 P2:

2019:12:14: 90

 

Mina intryck av andra årgångar av Dom Pérignon P2:

1993: 85(+) (2019-12-14)

1995: 88(+) (2019-12-14)

1996: 90 (2021-10-09)

1998: 90 (2019-12-14)

1999: 89 (2019-12-14)

2000: 91 (2019-12-14)

 


 

Baksidan av flaskan vinner inga designpris. Här finns det dessutom gott om lediga kvadratcentimeter där man skulle kunna informera om degorgeringsdatum, dosage och druvblandning…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar