Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 5 juni 2023

2002 Pierre Péters Les Chétillons Œnothèque

(100 % chardonnay)

 

22 oktober 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Den stora 2002-provningen är halvblind, vilket innebär att vi har fått reda på vilka 50 champagner som är med, men vi känner inte till i vilken ordning de serveras. Nu när vi betat av fyra flighter och sammanlagt tjugo champagner är det alltså rent statistiskt färre kvar att välja mellan och därmed lättare att gissa rätt. Men det är trots allt fortfarande svårt. Här kommer dock en champagne som jag känner igen och gissar rätt på.

 

Les Chétillons från Pierre Péters görs på druvor från tre plättar med gamla rankor i vingården Les Chétillons i Le Mesnil-sur-Oger. Den här sendegorgerade flaskan blev degorgerad i maj 2015. Dosagen ligger i spannet 3,5-4,5 g/l. Œnothèque-flaskorna är dessutom, till skillnad från "de vanliga" Chétillon-flaskorna, förslutna med naturkork under tiden champagnen lagras på jästfällningen.

 

Det här är en fantastisk champagne! Den har dock inte nämnvärt lyft jämfört med när jag drack den ursprungligt degorgerade utgåvan i februari 2016.

 

Doft: Relativt diskret doft med något reduktiva toner till en början. Efter hand blir den mer gräddig och bjuder på inslag av gröna äpplen, krita, kex och hasselnötter.

 

Smak: Utvecklad, frisk, något fruktig, mycket torr och mycket ren smak med härlig energi och uppfriskande sälta. Gröna äpplen, brioche, lemoncurd och mandlar. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2023-2030

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar