Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 11 juni 2023

2002 de Venoge Louis XV Rosé

(ca 53 % pinot noir, 47 % chardonnay)

 

22 oktober 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Vår ambitiösa värdinna slänger in en extra flight i den stora 2002-provningen. Det handlar om fem roséchampagner som serveras helblint, det vill säga vi vet inte alls vad det är för flaskor – bortsett från att det är roséchampagner från 2002 på prestigenivå.

 

Det här är den första årgången som gjordes av de Venoge Louis XV Rosé. Champagnen bygger i grunden på en 50/50-blandning av pinot noir och chardonnay där man tillsätter rött vin (enligt uppgift 6 %, av pinot noir). Många källor (inklusive den handskrivna texten på flaskans baksida) anger 50/50 som slutgiltig druvblandning medan andra skriver 60 % pinot noir och 40 % chardonnay, men den korrekta fördelningen blir rimligen däremellan (53/47 om man utgår från 6 % rött vin). Senare släppta årgångar är 2006 och 2012.

 

Den här flaskan blev degorgerad 2016 med en dosage på 4 g/l.

 

Det är en fantastisk champagne!

 

Doft: Utvecklad och fruktig doft med inslag av citrus, hallon, jordgubbar, röda äpplen och lite lakrits.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak av hallonsoda, citrus och röda äpplen.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2024-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar