Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 18 juni 2023

2002 Jacquesson Aÿ – Vauzelle Terme Dégorgement Tardif

(100 % pinot noir)

 

22 oktober 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Aÿ – Vauzelle Terme 2002 från Jacquesson avslutar den åttonde flighten vid 2002-provningen.

 

Vauzelle Terme är en sydsluttande vingård precis vid gränsen mellan Aÿ och Dizy. Här har Jacquesson 0,3 hektar med 2500 pinot noir-rankor som planterades 1980. Sedan 1996 har man producerat en renodlad vingårdschampagne på dessa druvor och 2002 var den andra årgången gjordes. Champagnen är jäst och lagrad på fat innan den buteljerades i juni 2003. Senare årgångar som också hunnit släppas är 2004, 2005, 2008, 2009 och 2013.

 

Denna sendegorgerade flaska fick sin kork i juni 2020 och champagnen är i det här fallet gjord utan dosage, till skillnad mot de ursprungligt degorgerade flaskorna som fick en dosage på 2 g/l när de degorgerades i februari 2011. Det gjordes för övrigt endast 141 flaskor och 24 magnum av den här sendegorgerade varianten.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne, men möjligen ingen perfekt flaska. Den känns något endimensionell och lite bråkig. Men kanske behöver den bara mer tid?

 

Doft: Utvecklad, fruktig, kryddig och komplex. Inslag av krita, aprikos, mandlar och bokna äpplen.

 

Smak: Utvecklad, frisk och mycket torr smak av bokna äpplen och citron. Något endimensionell och lite årgångstypiskt bråkig

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2025-2032

 

Jag har tidigare druckit årgång 2009 av Vauzelle Terme.

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar