Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 20 juni 2023

2002 Rare

(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

 

22 oktober 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

Provningen fortsätter med en tidigt degorgerad flaska av Piper-Heidsieck Rare 2002. Den blev enligt uppgift degorgerad i maj 2014 med en dosage på 9,5 g/l. Det innebär att champagnen faktiskt fick ett par års längre lagring på jästfällningen än de allra tidigast degorgerade flaskorna.

 

Notera att flaskan fortfarande bär moderskeppets namn, till skillnad mot senare släppta buteljer som inte längre bär något spår av Piper-Heidsieck.

 

Det här är en otrolig champagne som är precis lika bra idag som när jag drack den i juni 2022!

 

Doft: Utvecklad, reduktiv, kryddig och något fruktig. Inslag av krut, rostade hasselnötter, krita, mogen persika, mynta, limeskal, vit choklad, kaffe, kex och cream cheese.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak med härlig koncentration och tydlig sälta. Persika, mogen citron, lime och lite söt grapefrukt. Hög syra och fantastisk energi. Lång eftersmak.

 

Betyg idag: 94

 

Sannolikt bäst: 2021-2032

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar