Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 1 juni 2023

2002 Bruno Paillard Nec Plus Ultra

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

22 oktober 2022 (Café Live i Malmö)

 


 

I det fjärde glaset i den fjärde flighten i den stora 2002-provningen hittar vi Bruno Paillards prestigechampagne Nec Plus Ultra.

 

Det här är den sjätte årgången som har släppts av denna champagne – efter 1990, 1995, 1996, 1999 och 2003. Den här flaskan blev degorgerad i september 2014 med en dosage på 3 g/l.

 

En mycket, mycket bra champagne där det finns ytterligare potential till utveckling – gissar jag. Den är något obalanserad idag och kan rimligen vinna på lite ytterligare lagring.

 

Doft: Utvecklad, fruktig, brödig, nötig och något oxiderad. Inslag av aprikosmarmelad, citrus, brioche och något kemiskt som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

 

Smak: Utvecklad, frisk, elegant och något fruktig. Citron, stenfrukt, vanilj och lite valnötter. Syran är hög och den känns lite obalanserad.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2023-2030

 

Mina intryck av tidigare årgångar:

1990: 91 (2016-07-20)

1995: 94 (2016-08-10)

1996: 90 (2018-02-22)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar