(33 % chardonnay, 33 %
pinot meunier, 33 % pinot noir)
När:
28 september 2013
Var:
Hemma
Doft:
Brödig doft med svagt brända toner. Inslag av honung, citron, gröna äpplen och
gräddkola.
Smak:
Mycket frisk och mycket syrlig smak med inslag av citron och Granny Smith. En
riktig syrabomb!
Kommentar: Tarlant i den lilla byn Œuilly i Marnedalen, väster om Épernay, är
en imponerande producent som borde få mer uppmärksamhet för sitt dedikerade
arbete och sina fina viner! Familjen Tarlant har odlat vin ända sedan 1687 då
Pierre Tarlant påbörjade sitt arbete, men det var inte förrän 1929 som deras
första egna champagne nådde marknaden. Idag samsas den elfte generationen – Jean-Mary
Tarlant och hans fru Micheline – med den tolfte – deras barn Benoit och Mélanie
– på den familjeägda firman. Man har stor respekt för naturen och jobbar helt
ekologiskt, vilket bl a innebär nolltolerans mot alla former av kemiska bekämpnings-
och gödningsmedel. Ett exempel på detta är att man sprutar sina odlingar med te
för att bekämpa skadedjur. Men man är även väldigt medveten om de olika
jordmånernas betydelse för vinet och hur mikroklimatet i varje enskilt läge
påverkar slutresultatet. Varje odlingslott vinifieras separat för att
lyfta fram de unika egenskaperna i varje läge, innan basvinerna blandas till
någon av cuvéerna eller blir till en av vingårdschampagnerna som släpps med
jämna mellanrum. Ungefär hälften av vinerna, de från de äldsta stockarna, jäses
på nya ekfat och resten i ståltankar. Idag äger Tarlant totalt 14 hektar mark,
uppdelat på 55 odlingslotter i fyra byar; Œuilly, Boursault, St-Agnan och
Celles-lés-Condé. Utöver de tre stora druvorna odlar de även mindre mängder av
pinot blanc, arbanne och petit meslier. Målsättningen är att använda ingen
eller så liten dosage som möjligt. Det, i kombination med att man inte låter
vinerna genomgå någon malolaktisk jäsning, ställer givetvis mycket stora krav
på såväl hantverk som råvara.
Tarlant Zero är, som
namnet antyder, helt utan dosage. Det är en underbar champagne, så ren och så
underbart naturlig! Och samtidigt husets standardcuvée som står för en stor del
av den samlade årsproduktionen. Den här flaskan är baserad på 2006 års skörd
med tillägg av ekfatslagrade reservviner och med druvor från fyra olika
jordmåner. Degorgerad i april 2011. Med tanke på förutsättningarna, ingen
malolaktisk jäsning och ingen dosage, är det nog ett bra beslut att låta det här vinet ligga minst två år efter degorgeringen!
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2015 – 2020
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar