Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 20 februari 2021

2004 Pommery Les Clos Pompadour

(75 % chardonnay, 20 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

 

10 oktober 2020 (Café Live i Malmö)

 


 

Les Clos Pompadour, en hyllning till Madame de Pompadour, produceras endast på magnum och görs på druvor från den 25 (!) hektar stora muromgärdade vingården med samma namn, belägen vid Pommerys anläggning i centrala Reims. Strax efter att Vranken köpte Pommery från LVMH 2002 bestämde Paul-François Vranken att man skulle göra en särskild champagne från detta läge. På grund av stora problem med stadens fåglar, som gärna försåg sig av druvorna och lämnade stora skador efter sig, tog man hit en falkenerare och en falk för att skrämma bort de bevingade varelserna. Det är endast en liten del av vingårdens druvor som används till champagnen och produktionen är begränsad till ett par tusen magnumflaskor per årgång. Den får lång lagring på jästfällningen och det här är endast den tredje årgången som hunnit komma ut på marknaden. Tidigare har man släppt 2002 (officiellt årgångslös, lanserad 2011) och 2003 (lanserad 2014).

 


 

Den här champagnen dricks som aperitif inför en mycket ambitiös Cuvée Louise-provning. Med på provningen är bl a Hadrien Pats, en av Pommerys exportchefer.

 

Den är ung idag, men det finns helt klart möjligheter att det här kan bli en stor skapelse – om sisådär tio år!

 

Doft: Fruktig och kryddig; klart generös men tydligt reduktiv. Inslag av krita, gul stenfrukt och salmiak.

 

Smak: Elegant och klart reduktiv; fortfarande ung. Relativt lätt, men med en kraftfull mousse. Flinta, lakrits och gul stenfrukt.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2030-2045

 

Hadrien Pats häller upp, flankerad av vår stolta värdinna:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar