Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 21 februari 2021

2004 Cuvée Louise Rosé

(ca 60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

 

10 oktober 2020 (Café Live i Malmö)

 


 

Den första delen i höstens stora Cuvée Louise-provning fokuserar på Cuvée Louise Rosé och vi provar elva av de tretton årgångar som släppts av denna champagne, samtliga förutom 1980 och 1988. Den inledande flighten består av de fyra yngsta årgångarna: 2004, 2003, 2000 och 1999. Champagerna serveras halvblint, d v s vi vet vilka flaskor som ingår i flighten men inte i vilken ordning de kommer. Av pedagogiska och estetiska själ presenterar jag årgångarna i omvänd kronologisk ordning här, även om de inte serverades så i praktiken.

 

Intressant nog är det ingen av champagnerna i den första flighten som ser ut att vara rosé! De är samtliga väldigt ljusa/gula i färgen.

 


 

Cuvée Louise Rosé är en prestigechampagne som ofta passerar under radarn, åtminstone under min, och jag hade aldrig druckit den innan dagens provning. Den vita Cuvée Louise görs på chardonnay från odlingar i Avize och Cramant samt pinot noir från Aÿ. I rosén har den blandningen utökats med en mindre del rött vin gjort på pinot noir från Bouzy.

 

2004:an är en mycket bra champagne som fortfarande är förhållandevis ung.

 

Doft: Utvecklad och fruktig. Inslag av röda bär, röda äpplen, lite tuschpenna, gräddkola och möjligen lite kanderade apelsinskal.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig, torr och aningen bitter. Röda äpplen, blodgrape, aprikos och lite godis.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2023-2030

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar