Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 15 februari 2021

Adrien Renoir Le Terroir

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

30 september 2020 (hemma)

 


 

Adrien Renoir, son till Vincent Renoir, är en ung vinmakare från Verzy. Parallellt med sitt arbete för familjefirman Vincent Renoir har han även börjat göra champagner under egen etikett, baserade på särskilda odlingar där han tillämpar ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt (omställningen blev klar 2017). Champagnerna vinifieras på fat och i likhet med många andra i den nya generationen småodlare handlar filosofin bakom produktionen primärt om två saker: fokus på terroir och minimal påverkan. Sortimentet består än så länge av fyra olika viner; de tre årgångsbestämda vingårdschampagnerna Les Espinettes, Les Montants och Les Vignes Goisses samt ingångvinet Le Terroir.

 

Le Terroir görs på lika delar chardonnay och pinot noir från hembyn Verzy. Den här utgåvan är baserad på 2016 års skörd (80 %) med tillägg av fatlagrat reservvin från 2015. Flaskan blev degorgerad i mars 2019 med en dosage på 2,5 g/l.

 

Det här är en elegant och mycket bra champagne som dock saknar lite djup. Gissningsvis mår den bra av ytterligare fem års lagring.

 

Doft: Fruktig och något kryddig doft med viss sälta. Inslag av jäst, gula äpplen, gula plommon, clementinskal, gula vingummin, citronolja, biscotti och lite kanel.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Elegant! Granny Smith och citron. Mycket hög syra. Dag två dyker det även upp tydliga toner av äppelkaka med kanel och vaniljsås.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2025-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar