Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 9 februari 2021

2002 Jacquesson Millésime

(57 % pinot noir, 43 % chardonnay)

 

18 september 2020 (hemma)

 


 

2002 var sista året som Jacquesson producerade sin ”vanliga” årgångschampagne. Därefter har man valt att uteslutande fokusera på de årgångsbestämda vingårdschampagnerna vid sidan om den årgångslösa 700-serien.

 

Druvorna till den här årgången kommer från odlingar i Avize och Chouilly (chardonnay) samt Dizy, Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ (pinot noir). Den här flaskan blev degorgerad i första kvartalet 2011 med en dosage på 3,5 g/l.

 

Det här är en intressant champagne. Den är elegant och strömlinjeformad och definitivt mycket bra, men möjligen mer välgjord än god. Ungefär som en tysk byggnad, där designen har hundra procent fokus på funktionalitet och noll procent på utseende… Det är för övrigt svårt att avgöra om den är på topp nu eller har behov av ytterligare lagring.

 


 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, brödig, blommig och något kryddig doft med tydlig sälta. Inslag av äppeljuice, salta pinnar, citrus, lakrits och kex.

 

Smak: Elegant, mineralisk, kryddig och mycket torr. Hög årgångstypisk syra, men den känns ändå balanserad. Det är förvisso inte mycket frukt till en början, med efter några timmar dyker det upp några röda äpplen med viss skalbeska och en handfull persikor. Jag sparar halva flaskan till dagen efter; då är frukten tydligare och det uppenbarar sig även tydliga toner av apelsin.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2020-2026

 


 

 Tidigare har jag även druckit årgång 2000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar