Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 18 februari 2021

2016 Pierre Gerbais Grains de Celles

(50 % pinot noir, 25 % chardonnay, 25 % pinot blanc)

 

7 oktober 2020 (hemma)

 


 

Pierre Gerbais är en intressant producent med hemvist i Celles-sur-Ource i Aube. I dessa trakter har familjen Gerbais odlat vin i åtta generationer och de fyra senaste har också producerat sin egen champagne. Ulysse Gerbais var först ut och han följdes av sin brorson Pierre, som satte sitt eget namn på etiketten och utvidgade verksamheten. Pierres son Pascal såg till att man blev ekologiskt certifierade redan på 90-talet och 2010 lämnade han över stafettpinnen till sin son Aurélien. I likhet med många andra i Celles-sur-Ource odlar familjen Gerbais relativt mycket pinot blanc. Vid sidan om sina innehav av pinot noir – den stora druvan i dessa trakter – och chardonnay äger Gerbais hela fyra hektar med pinot blanc, inklusive vingården Les Proies som planterades redan 1904. I källaren jobbar man uteslutande med ståltank och med så liten påverkan som möjligt. Samtliga champagner är i praktiken rena årgångsviner eftersom man inte har några reservviner.

 

Grains de Celles görs på tre druvor, inklusive en fjärdedel pinot blanc, från femton olika växtlägen i hembyn. På grund av dess allt för korta tid på jästfällningen (22 månader) är den officiellt årgångslös, men den här utgåvan bygger till 100 % på druvor från 2016. Flaskan blev degorgerad i april 2019 med en dosage på 6 g/l. Den här champagnen ingick i en låda som jag köpte från Caviste i november 2019.

 

Det här är en mycket trevlig champagne! Den har tydliga pinot blanc-toner i både doft och smak.

 

Doft: Fruktig, parfymerad och komplex doft med påtaglig sälta. Inslag av gröna äpplen, jäst, nybakat ljust bröd, grillad citron, stendamm, aprikos och smör.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med fin koncentration. Äpplen, päron, grapefrukt och aprikos.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar